Köpa
Leta bostad
Finansiering
Visning
Budgivning
Besiktning
KöpekontraktFlytta inUppföljning
Boendekalkyl
Mer info

VISNING

 

 

 

Visningen är ett speciellt steg i köpprocessen då du på kort tid ska kunna få en uppfattning, bedöma och bestämma dig om objektet är rätt för dig. Ofta trängs det mycket folk i bostaden och tiden är ganska knapp och ändå förväntas du kunna ta ett beslut som kommer att påverka ditt liv och din ekonomi för lång tid framöver.

 

Ju fler visningar du går på desto duktigare blir du på att titta och fråga efter väsentliga saker och ställa rätt frågor till mäklaren. För att visningen ska kännas givande finns det några punkter du bör tänka på inför visningsbesöket.

 

Dels är det en checklista med saker du ska titta efter när det gäller själva objektet båda in- och utvändigt och dels är det saker som har med omgivningen och området i stort att göra.

 

Invändigt bör du undersöka t.ex skick och material på golv, väggar, tak, badrum,kök, vind, källare, värmesystem m m. Utvändigt kan du titta mer noga på fasaden, fönstren, garaget, hur tomten ser ut m m. Titta efter skador, fuktfläckar och reparationer. Lyft på mattor och gardiner och titta noga. Passar planlösningen dina behov? Hur skulle du kunna inreda bostaden? Går planlösningen att ändra på vid behov genom att t.ex slå ut väggar eller bygga nya? Finns det tillräckligt med förvaring?

 

Hur känns området och omgivningen? Promenera gärna runt i området, känn efter och bilda dig en uppfattning. Finns det dagis, skolor, kommunikationer i närheten? Själva objektet kan du ändra utseendet på hur du vill i framtiden men läget och omgivningen kan du inte göra någonting åt så det är oerhört viktigt att området och dess omgivning känns rätt från början.

 

Du bör gärna göra en lista med frågor som är viktiga för dig att få svar på innan du går på visning.

 

Försök att innan du går på visningen titta igenom objektbeskrivningen så att du har koll på grundläggande fakta och andra uppgifter om objektet. Den skall innehålla uppgifter om vem som äger objektet samt om vilka inteckningar, servitut och andra rättigheter som belastar det. Den skall också innehålla uppgifter om fastighetsbeteckning, taxeringsvärde och areal samt om byggnadens ålder, storlek och byggnadssätt.

 

Vad som ska finnas med i en objektbeskrivning enligt lagen kan du läsa här.

 

Tveka inte att ställa frågor till mäklaren. Du ska kunna få svar på alla dina frågor utöver det som framgår av objektbeskrivningen.