Värdering
Uppdragsavtal
Fakta om bostaden

Objektbeskrivning
MarknadsföringVisning
Budgivning
Köpekontrakt
Flytta ut
Uppföljning
Reavinstkalkyl
Mer info

VÄRDERING & Rådgivning

 

Första steget i försäljningsprocessen är att göra en värdering av din bostad. Hos oss kostar det ingenting att få din bostad värderad och du behöver inte ens ha bestämt dig för att sälja än för att vi ska komma på ett helt förutsättningslöst besök.

 

Vår mäklare kommer på ett kostnadsfritt och förutsättningslöst besök där ni tillsammans går igenom all nödvändig information som är relevant för värdet på bostaden. Passa på att ställa så många frågor du vill och diskutera dina funderingar kring en eventuell försäljning av din bostad.

 

Efter genomgången får du reda på marknadsvärdet på din bostad och hur mycket mäklaren bedömer att du kan få ut för den.

  

En värdering av en bostad innebär att ägaren får en uppskattning av marknadsvärdet för bostaden, dvs vad bostaden antas kunna säljas för vid tidpunkten för värderingen.

  

Samtidigt berättar mäklaren hur vi brukar arbeta, hur hela säljprocessen kommer att gå till och vilka tjänster vi kan erbjuda för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

 

Dina önskemål är naturligtvis en viktig del av hela säljprocessen. Du får ett förslag på hur mycket det kostar att anlita oss. Att få förtroendet att ta hand om försäljningen av din bostad värdesätter vi högt.


Värdet på bostaden beräknas dels utifrån uppgifter om prisstatistik om liknande bostäder som har sålts i området de senaste åren och dels med hjälp av en professionell bedömning av den allmänna marknadsutvecklingen i det aktuella området. Sedan görs det en noggrann undersökning av bostadens skick där man tar hänsyn till byggnadsår, material, värmesystem, eventuella brister, renoveringar mm.

 

 

Det kan finnas olika skäl till att låta värdera din bostad tex:

 

  • Den kanske vanligaste orsaken att få sitt boende värderat är att man funderar på att byta boende och då är det ett naturligt steg att värdera den nuvarande bostaden för att kunna planera finansieringen av en eventuell ny bostad.

  • Har du topplån med högre ränta kan det vara en god ide att genom en värdering försöka få ner räntekostnaden genom att med hjälp av den nya värderingen och eventuella värdestegringen göra om en del av topplånet till bottenlån med en lägre ränta.

  • Ibland behöver man ta ett nytt lån och genom att värdera sin bostad får långivaren information om det finns något utrymme att få låna på bostaden. Det gäller i synnerhet om senaste värderingen av bostaden har skett för länge sedan eller om det redan finns mycket lån på bostaden.

  • Ytterligare en anledning till att låta värdera din bostad kan helt enkelt vara nyfikenhet dvs att du är nyfiken och intresserad av att veta vad din bostad är värd eller hur värdeutvecklingen på din bostad har varit sedan du köpte den och det är naturligtvis ett giltigt skäl som vilket som helst för att kunna få en kostnadsfri värdering hos oss på Nordic fastighetsmäklargruppen.

 

Två typer av värderingar

 

  1. Den värdering som görs innan eller i samband med försäljning av din bostad är muntligt och informell. Vår mäklare gör denna värdering utifrån den statistik om försäljningspriser som finns i ditt område samt bostadens skick och annat fakta. Denna värdering är helt utan kostnad och förpliktelser för dig och du förbinder dig inte till någonting när du ber oss värdera din bostad.

  2. Den värdering som görs i samband med ansökan om ett nytt lån är ofta mer omfattande och formell än den andra. Denna värdering innebär ofta att mäklaren/värderingsmannen analyserar bostadens läge, skick, renoveringar mm och ger ett uppskattat värde på bostaden. Värderingen resulterar i ett skriftligt intyg som du kan visa upp för banken i samband med att du ansöker om bolån. Denna typ av värdering brukar kosta några tusen kronor. En summa som du dock kan få tillbaka (dras av på arvodet) om du anlitar Nordic fastighetsmäklargruppen vid en försäljning av bostaden vid en senare tidpunkt.

 

Det finns olika faktorer som kan påverka priset både uppåt och nedåt. Som

exempel på faktorer som har positiv påverkan på priset kan bl a nämnas (olika

faktorer för villor och bostadsrätter): Högt och fritt läge, lugn gata, populärt

område, nära naturen, stor uteplats/balkong, garage, nära till

kommunikationer, plan tomt, låg och stabil månadskostnad och bra ekonomi i

föreningen.

 

De faktorer som har negativ inverkan på priset är bl a: Insyn, direktverkande el, höga driftkostnader, dålig isolering, fuktproblem, gammalt elsystem och vattenledningar, störande trafik, saknar hiss, renoveringsbehov, hög månadsavgift och förening med sämre/osäker ekonomi.